marți, 8 noiembrie 2011

Calea laptelui.Praf.

In mintea mamicilor ajunge cumva subliminal ideea ca Nestle face cel mai bun lapte praf.
Privind rafturile burdusite si cu alte marci in supermarket , ma gandesc ca nu-i corect.Poate ca unui pui i-ar place mai mult Milupa, sau Humana...sau orice altceva...

Cred ca primele vizate au fost maternitatile.Acolo a trebuit "uns" la stanga si la dreapta ...si prin diferse mijloace,motivat personalul sa promoveze produsul.A,inainte de asta licitatiunea a fost castigata in mod miraculos de aceeasi firma ...si spitalul are mari rezerve de produs pt un cincinal.

Si asa aunge o asistenta binevoitoare sa-ti ofere in creierii noptii un biberon cu "laptic", tie, lauza chiauna de nesomn si hormoni postnatali ! "Nu-i asa ca nu mananca, haideti sa-i dam putina formula...! - dar sa nu spuneti la doamna doctor...:D"

Si in mai mult de 50% din cazuri tine vrajeala!!!
Si mamicile alea vor deveni cumparatoru' fidel pt cel putin un an...

Restul ,care scapa din maternitate fara lapte praf, ajung....ati ghicit, la pediatru!!!
Care pediatru este si el om, are si el famelie si rate la banca.Care e si el vizitat din cand in cand de reprezentantii firmei ... motivat in vreun fel sau altul ...ca nah, asa se face treaba.

La controlul de o luna, la cantarire , surpriza! "Vai, dar copilasu' n-a luat in greutate cat ar trebui!Nu mananca destul..."
Poate la prima luna scapi, dar in luna a doua te duci la farmacie si iei o cutie macar asa "sa fie in casa"...

Dupa atatia ani, mecanismul este atat de bine organizat, incat din afara pare chiar "natural" si firesc.

Restul producatorilor ... mai slabut cu vanzarile.Mizeaza mai mult pe "ajutorul" direct al farmacistelor, si a vreunu-i rezident  capos.

Dca macar jumatate din resursele financiare puse la bataie pt promovarea laptelui praf  ar fi investite in promovarea - REALA  SI  EFICIENTA - a alaptarii ...vanzarile lor ar scadea dramatic.

Si de castigat ar avea doar copilasii nostri!!

2 comentarii:

Raluca spunea...

Daca vrei cu adevarat sa alaptezi, poti (bine, daca nu sunt probleme cu adevarat grave). La Silviu mi-am propus sa o fac si am facut-o pana la un an si jumatate. Cu toate acestea, nu mi-am facut mari procese de constiinta ca nu o alaptez pe Cati (desi aveam lapte pt toata maternitatea, ea nu avea putere sa suga). Ai dreptate insa cu firmele de lapte praf, se promoveaza la greu in maternitatile care nu sunt prietele ale copiilor (si chiar si in acelea).

Thais spunea...

Nici puiu' Luca nu prea putea suge.Din cauza de somnolenta si de icter.Dar pe noi ne-a salvat pompa de san de la Avent...Careai mai ca i-as ridica un monument :)