duminică, 15 martie 2009

O anume radacina a lui "nu pot"

Fiindca mi-a placut istorioara , am sa o redau si aici...Cred ca prinde bine, oricui isi ia ragazul de a o citi :
Asadar , despre neputiinta dobandita...

"În India elefanţii sunt legaţi încă de mici cu ajutorul unei funii foarte groase de un ţăruş solid. Aceştia nu acceptă uşor acest tratament, aşa încât o perioadă destul de lungă se zbat şi trag de funie doar-doar vor scăpa.
Timpul trece, iar elefanţii cresc imobilizaţi în acest fel. Singurul moment de libertate pe care îl au este când omul vine şi-i dezleagă temporar. După care sunt legaţi la loc.
La un moment dat după îndelungi eforturi care durează luni în şir, elefanţii încetează să se mai agite. Trec anii, elefanţii se fac mari şi puternici şi totuşi ei nu se mai zbat. Chiar dacă acum au toată forţa necesară să se elibereze din captivitate printr-o singură smucitură, ei stau docili şi aşteaptă să vină omul să dezlege funia ca să-i elibereze.
Elefanţii au căpătat ceea ce se numeşte neputinţa dobândită. Ei au învăţat încă de mici că nu sunt în stare să rupă funia şi să scape la libertate. Iar acum, chiar dacă sunt mari şi puternici, această neputinţă este atât de adânc înrădăcinată în comportamentul lor încât ei nici nu mai încearcă să scape!
Oamenii nu sunt foarte diferiţi de elefanţi. Eşecurile repetate îi descurajează pe cei mai mulţi atât de profund, încât aceştia învaţă cu timpul că nu mai are rost să încerce. Ei persistă în această convingere chiar dacă lucrurile se schimbă sau contextul e altul. Ei ştiu că nu sunt în stare şi atunci nici măcar nu mai încearcă. Cele mai mari oportunităţi din viaţa unui om sunt ratate anume în acest fel! Şi e păcat.
Napoleon Hill spune că succesul se găseşte după o anumită limită, limită de care marea majoritate nu sunt în stare să treacă. De ce? Pentru că eşecurile anterioare i-au învăţat că nu vor reuşi să depăşească acele dificultăţi. Puţinii care depăşesc aceste limite reuşesc să obţină ceea ce-şi doresc în viaţă: fac descoperiri răsunătoare, obţin prosperitate şi construiesc afaceri de succes. Diferenţa între cele două categorii de oameni este că unii se concentrează toată viaţa pe funie, iar alţii pe libertate."

Niciun comentariu: