sâmbătă, 29 mai 2010

home again

Vreau acasa…

Cumva dorinta asta este foarte legitima… de-a vietui intr-un mediu familiar , fie si la modul abstract , alaturi de oameni care impart aceleasi valori si aceleasi idealuri .

Copil fiind, cand iesi din casa presupui ca si ceilalti copiii au aceleasii reguli de respectat ca si tine.Sa fi cuminte, sa nu minti , sa fii atent la ce se intampla in jurul tau.Vezi insa ca lucrurile pot sta si alt fel.Cca unul urla la ma-sa marea sa-i dea bomboane, si ca le si primeste.Ca altul arunca pietre in masinile de pe strada.Si ca treaba asta i se pare a naibii de amuzanta.

Si mai observi ca scapi foste usor de munca daca spui “nu stiu”.Bagi de seama cat e de usor sa minti, mai ales ca nu-si mai bate nimeni capul sa dovedeasca asta.

Acasa este locul in care valorile raman mereu la fel.

Crestem si bagam de sama ca fiecare are cate un “acasa” , dar asta nu-i opreste sa minta, sa fie lenesi si iresponsabili.

Dupa cei 7 ani petrecuti acasa nimeni nu-si mai bate capul sa urmareasca lumea in care vietuiesti.Scoala e un fel de zoo, la care daca esti pe faza mai acumulezi ceva cunostinte.

Nu-ti explica nimeni ca ai niste aptitutini , ca trebuie sa ti le cultivi , ca trebuie sa ai in minte cam ce-ai vrea tu sa devii…Altceva decat un parazit social…

Ideea generala ca termini un liceu , si ca apoi ti-or plati parintii o facultate e sortita esecului…

Si cea mai clara expresie in acest sens e taman societatea in care traim.

Lispiti de absolut orice responsabilitate.”Nu stiu”, “nu cunosc”,” nu e treaba mea”…

Vina este intotdeanua a celorlalti.A politicienilor , a profesorilor , a doctorilor si a functionarilor corupti.

Lesinam de nostalgie uitandu-ne in ograzile vecinilor de la vest ,ba daca avem oarece avant ne luam bagajele si plecam intr-acolo.

Unde, ce sa vezi?Minune! Muncim mai mult, devenim ma responsabili , mai civilizati…

De ce nu putem fi asa si acasa?

Sa ne fie oare inertia atat de mare?Sa fie oare caruta atat de greu de urnit?

Nu putem pleca toti.
Sau , ma rog, am putea.Ultimul, stinge lumina.Subinchiriem Romania chinezilor , si-asa prea multi la ei acasa!

Niciun comentariu: