joi, 20 octombrie 2011

Despre somn ...sau lipsa lui


Cand Dumnezeu te deleaga sa mai cresti un prunc , la 36 de ani - si dupa inca alti doi ,crescuti mari intre timp - te imbarbatezi , zicandu-ti ca multe lucruri noi nu te mai pot surprinde...

Nah, cel putin asa imi spuneam eu...uitand parca faptul ca fiecare copil este unic si are intotdeauna o basculanta de surprize pregatite pt lumea din jur.

Dupa 6 luni langa bebe Luca, zau daca mai tin minte cand am dormit ultima data.Adica somn adevarat , legat, macar vreo 5-6 ore.
Da,carpesc bucati 2 ore cu 2 ore,pauza, sare somnu'...Lasa ca dorm peste zi,cand doarme el de pranz , imi spun.Normal ca mereu intervine altceva , si nu reusesc sa mai adorm.

Am incercat sa disciplinez familionu' , sa inchid interfonul, sa pun telefoanele pe mute.Zadarnic...
La mine acasa e cam ca la gara.Lumea vine, pleaca...Fiecare vrea ceva, asteapta cate ceva, are nevoie musai de cate-o chestie...si prin urmare nu prea ai cum sa dormi.

In primele luni, vreo trei, Luca a avut ceea ce numesc medicii "icter prelungit".Adica era galben ca o lamaie, dormea aproape tot timpul ... si n-avea nici un chef sa manance.(povestea asta se ceere descrisa pe larg, intr-un episod viitor).
Aveam de ales ,ori ii dau lapte praf , si intr-o saptamana icterul trece, ori ii dau lapte matern ...da' icteru' va trece cam cand vrea el...
Si-asa am hotarat ca nu va manca lapte praf, si ca il voi trezi dupa ceas sa manance.(daaa, stiu...copilu' nu trebuie trezit sa manance...Ictericii insa se dezhidrateaza dormind, asa ca eu am optat sa-l trezesc).

Da' uite ca vremurile alea au apus de mult ... icterul a plecat la casa lui , insa Luca tot anapoda doarme, facandu-ma geloasa pe mamicile ai caror prunci dorm 8 ore.
Vreau si eu 8 ore de somn.
Lipsa somnului profund ma face sa ma simt uneori ca o naluca.
Copiii, toti, sunt adorabili.Ma trezesc instant...pt oricare dintre ei.Ba c-o ceasca de espresso-minune,am destula adrenalina pt trei sferturi din zi.Spala - ma rog, asta face masina,calca - asta mai rarut , gateste - zilnic , ca daca nu se lasa cu inanitie ... la naiba, ca se termina ziua.

Cum se lumineaza de ziua, Luca rade la mine din patut...As negocia cu el, sa ma mai lase sa dorm macar juma' de ceas ...dar e prea mic.Si-n plus nu prea am cu ce sa-l mituiesc.El ma vrea pe mine.Treaza.Buna dimineata.Rise and shine.

Toata vorbaria asta tre' sa duca undeva.Ca de fapt intr-acolo ma pornisem: privarea de somn da efecte similare drogurilor.Cred...Ca personal nu le-am folosit, insa uneori, mergand , am senzatia ca abia ating pamantul ;))Vorbind, am senzatia ca rostesc vorbele cantand ... Am niste musulite in campul vizual, si uneori dau din maini, crezandu-le aievea ;))

Sunt norocoasa daca-mi duc un gand pana la casa lui.Fac zece lucruri in acelasi timp.Uit unde am parcat masina.Sau uneori uit masina cu totul.(dah, am fost la stomatolog, si la iesire am uitat ca venisem cu masina).
In alta dezordine de idei ,3 ore de stomatolog - anestezie, freza, nerv, pileala, amprenta, etc - cuplate cu nesomnu' garantat cea mai tare senzatie ever !!! ;))
Am ajuns acasa zambind idiot, de fi'mea m-a intrebat dac-am dat iama in magazinul de etnobotanice...:)

Nu mai gandesti cu aceeasi ascutime a mintii.Sinapsele nu se mai fac atat de repede.
Sau se fac, dar pe cu totul alte carri, decat alea normale.
Pe un site de articole pt bebelusi am gasit o rubrica "carucioare pt gemeni"...Neuronu' nedormitu' zice : scoll down...vezi unde sunt carucioarele pt berbeci...:)

Lucrurile cum sunt acum sunt suportabile...Luca o sa creasca, n-o sa mai vrea sa ma miroase la ore foarte mici...N-o sa-l mai apuse foamea, setea, dorul de codru verde in creierii noptii.

Da' ma intreb - oarecum amuzata - cum va fi cand va trebui sa ma duc si la serviciu???
(si asta nu e foarte departe...peste vreo doo luni...)...
Wow, atunci sa vezi senzatii tari!

Niciun comentariu: